Стопкадър и видео You tube, Proto Thema  Българските граждани могат да потърсят

...
Стопкадър и видео You tube, Proto Thema  Българските граждани могат да потърсят
Коментари Харесай

Част от спасените българи от горящия ферибот вече са у нас

Стопкадър и видео You tube, Proto Thema  

Българските жители могат да потърсят настояща информация за своите близки, пътували на ферибота " Юрофери Олимпия ", на следния телефон в Ситуационния център на Министерство на външните работи: 02 948 3051.

Част от избавените от запалилия се в Йонийско море през вчерашния ден, 18 февруари, български жители, довечера се завърнаха в България. Около 18:00 часа пасажери, които са били на ферибота, минаха граничния контролно-пропускателен пункт " Кулата-Промахон ". На българска територия ги очакваше рейс, проведен от пловдивската компания ПИМК, която имаше десетки интернационалните водачи на борда на запалилия се транспортен съд, предава Българска телеграфна агенция.

По-рано през днешния ден от Министерството на външните работи (МВнР) оповестиха, че първите 38 български жители към този момент са отпътували за България. Пристигналите довечера избавени от запалилия се ферибот мъже описаха, че екипажът на кораба е реагирал бързо и проведено, с което не са позволили да се сътвори суматоха измежду хората. Един от тях – Димо Димов сподели, че хора от екипажа са разрушили вратата на каютата, поставили са им избавителни жилетки и са ги извели на палубата. Оттам са качени в избавителни лодки и спуснати във водата, където са чакали катерите. " Всичко е изгоряло горе, дори имаме сътрудници, които са скочили от кораба долу. Двама от тях са се избавили, чухме се по телефона, поддържахме връзка ", уточни Димо Димов.

Мъжете, които довечера се завърнаха в страната след преживеният случай споделиха, че доста от тях са без персонални документи. " Благодаря на Господ, че сме живи, а че изгоря всичко, нищо не можеш да кажеш - персонални карти, движимости, стока ", сподели още Димов.

От Министерство на външните работи оповестиха, че по информация на българския консул в Солун, който от през вчерашния ден е на остров Корфу, с цел да окаже подпомагане на място, двамата българи, настанени в болнично заведение, са в положително здраве. Единият към този момент е напуснал болничното заведение, а другият, който е бил интубиран, е нормализиран и без заплаха за живота. 

От външното министерство допълват, че по публична информация, получена от гръцките управляващи, седем български жители не престават да са в неопределеност след случая. Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в непрекъснат контакт с способените локални институции, като оказват цялостно подпомагане. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР